I detta dokument finns den praktiska information som jag vill förmedla inför kursstarten. Mer information kommer att ges inför period HT2. Sidan Kursaktuellt kommer att uppdateras under kursens gång när det finns anledning till det.
Kursen liknar till såväl innehåll som upplägg kursen 3D-grafik för MT2 (TNM061), men med fokus på hanteringen och den övergripande förståelsen av tekniken. MT:s kurs handlar mer om teorin, matematiken och programmeringen bakom 3D-grafik, och går djupare in på de tekniska detaljerna.
Kursen motsvarar de inledande kurser om animering och 3D-modellering som ges vid många animationsutbildningar. Avsikten med kursen är att ge er en grundläggande förståelse för 3D-grafik som medium och visa på såväl möjligheter som begränsningar. Kursen examineras med ett projekt som utförs med professionella verktyg, men syftet är inte att göra er strålande kompetenta på att hantera något särskilt program eller verktyg. För det krävs mer tid och övning än vad vi hinner med på en enda kurs.
Kursen är upplagd kring en föreläsningsserie, där översiktliga introduktioner ges till viktiga områden inom ämnet, och en labkurs där grunderna i 3D-modellering och animering studeras och tillämpas med hjälp av programmet 3dsMax från Autodesk. Alla föreläsningar och laborationer ges under läsperiod HT1. Kursen ges över två perioder, och HT2 ägnas åt ett självständigt (men handlett) projektarbete i grupp. Tanken är att ni genom projektet ska ta er an ett konkret praktikfall att tillämpa era nyvunna kunskaper på. Labkursen ger 4 hp och examineras under laborationstillfällena. Projektet ger 4 hp och examineras med graderade betyg. Projektbetyget utgör slutbetyg i kursen.
Kursen har ingen formell kursbok. Förutom labkompendierna och annat material som görs tillgängligt via kurssidan så kommer materialet att bestå av 3D-programmets inbyggda tutorials och hjälpsystem, samt i förekommande fall material på nätet. Det här är ett komplicerat ämne, och ni kommer att behöva läsa ganska mycket, men någon särskild bok behöver ni som sagt inte. Det finns mycket material på nätet, men också många bra böcker om modellering och animering, och när ni kommer in på projekten i period 2 kommer ni kanske att märka att det finns böcker som rekommenderas av andra och som verkar värda att läsa. Vilken bok det i så fall blir beror på vad ni vill fördjupa er i. Ni kan förmodligen klara er med att låna sådana böcker på biblioteket, eller köpa ett exemplar och dela på i gruppen.
Det finns också anledning att varna för dålig litteratur och felaktig information. Det finns få områden där man hittar så mycket illa producerad dynga på nätet som just inom 3D-grafik. Speciellt vill jag varna för att titta på mer eller mindre slumpmässiga Google-träffar på YouTube. Materialet där är ofta gammalt och av undermålig kvalitet. Sök i första hand skriftliga källor, och kom ihåg att det finns en stor mängd välskriven och professionellt producerad dokumentation till programmet. Det finns naturligtvis dåliga böcker också, men spärren mot att publicera undermåligt material är starkare i tryckta medier.
Labkompendier och övrigt labmaterial kommer att finnas upplagda på kurssidan för gratis nedladdning.
I kursen finns två obligatoriska moment:
För godkänt resultat på kursen krävs godkänt på samtliga moment.
Projektbetyget utgör slutbetyg i kursen.
Labbarna utförs enskilt eller i grupper om två. En stor del av labtiden kommer att gå åt till att lära sig hitta i programmets komplicerade gränssnitt, särskilt i början av labserien. Jag ber er att försöka göra laborationerna i rätt ordning och i rätt tid så att ni håller jämna steg med föreläsningarna. Det går fort framåt, och ni behöver kanske sitta längre än den schemalagda tiden för att få saker färdiga. Det skall inte behövas några omfattande förberedelser för labbarna, men läs gärna igenom labkompendierna i förväg och ha klart för er vad det är ni förväntas göra under labpasset. Var också medvetna om att föreläsningarna är en väsentlig förberedelse inför labuppgifterna. Teorin och praktiken följs åt i kursen, och om ni väljer att inte närvara på föreläsningarna förväntas ni ta till er motsvarande teorikunskaper på annat sätt innan ni dyker upp på laborationen.
Välkomna till kursen!
Stefan Gustavson